Dişliler, tahrik teknolojilerinin temel bileşenlerindendir. Hareket ya da güç iletimini sağlamakta olan önemli makine elemanları olan dişli yapılarına ve yerleşimlerine göre farklı tork ya da hızda aktarabilirler. Dişliler iki temel tipte üretilmektedir:
Dikey eksenli dişliler, birbiriyle temas halindeki iki dişlinin eksenel olarak birbirine dik vaziyette yerleştirilmiş bulunmasından dolayı bu ismi almaktadırlar. Dikey eksenli dişlinin de bir çok farklı çeşidi bulunur:
Paralel eksenli dişliler de isimlerini yine iki dişlinin yerleşim açısından almaktadır: İki dişli paralel bir eksende yerleşik bulunmaktadır.
Paralel eksenli dişliler de kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır:
Dişli kutuları (redüktörler), dönme hareketinin tork oranını dişliler vasıtası ile değiştiren sistemlerdir. Redüktörlerde kullanılacak olan dişlileri; sayısı, büyüklüğü ve diş sayısı gibi etkenler sistemin gücü ile torkun ya da hızın kaç kat artabileceğini belirler. Kullanılan dişlilerin kalitesi, motorun ömrü ve daha sağlıklı çalışması için önem arz eder. Aşınmayı önlemek için sistemin ara sıra yağlanması gerekiyor.